Dren Za Tren

Zdrava nutela od 3 sastojka

Verovatno je zdrava nutela jedan od recepata koji ste najčešće viđali na raznim blogovima, ali ja sam prvi put probala sama da je naprvim (u čak 2 verzije) i potpuno sam oduševljena! Red da vam napišem moje varijante koje su mala modifikacija jednog stranog recepta.

Sjajna stvar kod obe verzije je što ide svega 3 sastojka+voda i vrlo se brzo pravi.

Ono što je takođe mnogima bitno, nema šećera, mlečnih proizvoda niti dodatih ulja.

Meni je ova lažna nutela u obe savršena, s tim što je ova sa urmama izdašnija jer su urme same po sebi većih gabarita od 2 kašike meda.

Urmama se ukus zapravo i ne oseća, samo je taman slatko a ne preslatko, dok je varijanta sa medom više slična klasičnoj nuteli i slađa. Vi probajte obe pa mi javite koja vam je preferirna verzija. Predlažem da ako se odlučite za onu sa medom, pravite duplu meru od onoga što piše ovde. Ja sam celu količinu delila na 2 dela radi testiranja obe verzije pa je ove sa medom ispalo malo (pola male teglice), dok je ove sa urmama bilo za pune 2 teglice.

Dodatne napomene

Što se tiče pečenja lešnika, ja sam ih pekla nekih 13 minuta na 170°C ali mislim da možete i 15, samo pazite na njih. Iz iskustva pravljenja  putera od badema, znam da orašasti plodovi jako lako pregore pa sam uvek u pripravnosti. S obzirom da bademe pečem 12, 13 minuta (mada ovo dosta zavisi i od rerne), tako sam i lešnike ali negde mislim da su mogli biti pečeniji. Drugačijeg su oblika od badema pa im treba za nijansu duže, ali opet kažem, motrite na njih.

Druga npomena vezana za obe varijante je količina vode koja se koristi. Ovo možete prilagođavati u zavisnosti od toga koliko želite da bude gusto/retko. Ja sam za verziju sa urmama koristila pola čaše, što mislim da je sasvim dovoljno. Za drugu opciju sam stavila 4 kašike vode i tad mi je dolovalo kao taman ali kasnije se malo više zgusnulo tako da sam mogla još jednu kašiku ali ovo su nijanse.

Idemo na recept.

Nutela sa urmama – ovde će vam trebati:

 • 1 čaša lešnika (ona od 200ml)
 • 1 1/2 kašike kakaoa
 • 12 urmi
 • 1/2 čaše vode – ovo prilagođavate u zavisnosti od željene strukture

Nutela sa medom – ovde će vam trebati:

 • 1 čaša lešnika (ona od 200ml)
 • 1 1/2 kašike kakaoa
 • 2 kašike meda
 • 4 kašike vode – ovo prilagođavate u zavisnosti od željene strukture

Postupak za obe varijante:

 1. Zagrejete rernu na 170°C i ubacite sirove lešnike na 13-15 minuta – ovo zavisi od rerne, pogledajte gore objašnjenje oko pečenja
 2. Za varijantu sa urmama, potopite urme u vruću vodu na 5-10 minuta u zavisnosti od toga koliko su mekane/čvrste
 3. Kada su lešnici pečeni, izvadite ih i ostavite da se prohlade nekih 10ak minuta.
 4. Sledeći korak je pravljenje putera od lešnika. Pravi se identično kao i ostali puteri od orašastih plodova, dakle samo blendanje lešnika u secku nekih 10ak minuta dok se ne pretvore u puter (pravite pauze kako motor secka ne bi stradao). Za detaljna objašnjenja pogledajte moje recepte za badem puter ovde i kikiriki puter ovde.
 5. Kada ste napravili puter, dodate kakao u secka i dobro umešate sve.
 6. Zatim dodajemo urme ili med u zavisnosti od varijante za koju ste se odlučili. Ako pravite varijantu samo sa medom, preporučila bih vam dupliranje količine jer sa ovim napisanim količinama ispadne malo (takođe gore u tekstu objašnjenje)
 7. Kada se sve to lepo usitnilo i povezalo u krem, dodajemo vodu. Predlažem vam da je postepeno dodajete. Ako imate one seckoe/blendere sa otvorom u poklopcu, da možete da dodajte vodu dok se muti, sjajno. Ja imam onaj klasičan Boshov secko pa sam otvarala i malo po malo dodavala. Svakako prilagodite količinu vode u zavisnosti od toga koliko hoćete da bude gusta/retka nutela.
 8. Na kraju nutela ide u teglice i uživate.

S obzirom da je prvi put pravim, nemam tačne instrukcije što se tiče roka trajanja ali mislim da ste sa nekih 5 dana u frižideru mirni. Ako izdrži toliko 🙂

Prijatno i javljajte utiske!

2 thoughts on “Zdrava nutela od 3 sastojka”

 1. Pingback: Kupina mafini - Dren Za Tren

 2. Pingback: Breskva mafini - Dren Za Tren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *