Dren Za Tren

Veganski sir od badema

Meni je ovo potpuno otkrovenje! Nikad mi nije ni palo na pamet da može da se pravi sir od badema dok ga nisam probala u restoranu “Radost, fina kuhinjica” i oduševila se. Inače, to je jedan od restorana u koji se uvek vraćam, sve što sam tamo probala je preukusno, atmosfera uvek prijatna i  opuštena, baš po mojoj meri. 

Posle, dok sam tražila recept po netu, videla sam da mogu razne vrste sireva da se prave od orašastih plodova (i sa drugačijim dodacima) ali sam htela da ovaj prvi koji pravim bude baš basic varijanta pa ćemo dalje eksperimentisati sa začinima i ukusima 🙂

Priprema nije uopšte komplikovana ali proces traje malo duže pa to treba imati u vidu kad krenete da ga pripremate. Ja sam krenula sa pripremom dan ranije a videćete iz postupka i zašto. 

Od namirnica će vam biti potrebno:

 1. Sirovi bademi – 150g
 2. Maslinovo ulje – 3 kašike
 3. Sok od limuna – 2 kašike
 4. So – 3/4 kašičice
 5. Voda – 1/2 čaše (oko 100ml)
 6. Čista gaza (možetze onu od 1×1 m iz apoteke)

Postupak:

 • Najpre je potrebno da bademe blanširate. Možete da kupite i već blanširane ali dosta su skuplji a ovaj proces je vrlo jednostavan i kratko traje tako da nema potrebe. Stavite bademe u neku činijicu i prelijte ih ključalom vodom tako da svi budu prekriveni. Ostavite ih u vodi nekih pola sata a zatim ih očistite od kožice. Kada ih stisnete sa jedne strane, ona će sama skliznuti (ja sam prvi katapultirala na drugi kraj kuhinje 🙂 ).

 • Blanširane bademe potom potopite u filtriranu vodu u nekoj činijici, poklopite i ostavite u frižideru 24h. U suštini ovo nije neophodno, našla sam u nekim receptima da ljudi nisu potapali bademe ali se kao lakše vare kad odstoje u vodi pa vi birajte. 
 • Bademe izvadite iz vode, dobro ih osušite nekim ubrusom ili čistom krpom i stavite sa svim ostalim sastojcima (ulje, sok od limuna, so i voda) u blender. Bilo bi dobro da imate neki jak blender (nešto poput Nutri Bullet-a) jer sve ovo treba da se izmiksa na skroz kremastu smesu bez grumuljica, pa će to mnogo lakše i brže ići u nekom jakom blenderu. Ako ne, svakako će rezultat biti isti samo će malo više vremena trebati (oko 7, 8 min blendanja). 

 • Kada ste sve izmiksali i dobili kremastu smesu, prebacite je na sredinu čiste gaze (duplo presavijene) i skupite krajeve tako da formirate lopticu.
 • Čvrsto držite čvor gore stiskajte i vrtite u krug lopticu kako biste ocedili što više tečnosti. Ja sam ovaj zadatak ozbiljno shvatila pa je sir od tolikog stiskanja procureo gore kroz taj otvor pa sam morala ispočetka. Tako da nemojte baš toliko jako. 

 • Kremastu tečnost koja izađe nikako ne bacajte, odličan je preliv za salatu!
 • Kada sta iscedili sir koliko je moguće, stavite ga ovako u gazi na neki tanjir, poklopite odozgo nečim teškim (ja sam stavila staklenu činiju punu vode) i ostavite u frižideru još 12h da izađe još ostatak tečnosti iz njega. 
 • Rernu ukjlučite na 170ºC a sir izvadite iz gaze i stavite lopticu na pleh oblođen pek papirom.
 • Kada se rerna zagrejala, ubacite sir (srednja visina i bez ventilatora) i pecite 40 min. Uhvatiće se fina čvrsta zlatkasta korica i sir će moći da se seče kada se ohladi. Možete ga preliti i maslinovim uljem ili jesti ovako samog. 

   

 • Postoji opcija i da se sir jede kao namaz, u tom slučaju ne morate da ga pečete ali meni je nešto ovako delovalo da će biti bolje. 

Sir se čuva u frižideru i može da stoji do 5 dana.

Prijatno!

2 thoughts on “Veganski sir od badema”

  1. Draga Sanja,

   Ubaciću vas na mailing listu s tim što trenutno ne šaljem newsletter ali je u planu, tako da će biti za neki budući period 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *