Dren Za Tren

Slane Palačinke

Znam da ste malo duže čekali na recept za ove palačinke, ali mislim da će vam se dopasti.

One su zdrava alternativa za kupovne tortilje ili libanski hleb i stvarno su jako zgodne jer se brzo prave, a broj kombinacija za nadev je neograničen. Ja ću vam napisati čime sam ih ja sve filovala, ali u suštini možete u njih staviti šta god vam se sviđa.

Slatku varijantu ovih palačinki nisam probala jer u testo ide so, ali ako biste je izostavili, kao i rukolu, možda bi mogle da prođu i u slatkoj verziji 🙂

Pekla sam u manjem tiganju čije je dno prečnika 15cm i ispalo mi je 9 palačinki od ove količine testa. Vi svakako možete i u nekom većem tiganju pa će u tom slučaju biti manji broj ali i veće palačinke.

Ono što je jako bitno je da koristite tiganj za koji se testo ne lepi! Obično su to teflonski tiganji i posebno je naznačeno da imaju nelepljivo dno. Ovo je bitno jer se ne koristi ulje i mislim da ne bi ni lepo išlo da budu masnjikave. Ja sam pre nego što sam počela da pečem stavila bukvalno par kapi maslinovog ulja, kao za svaki slučaj, ali mislim da čak ni to nije bilo potrebno jer sam posle te prve palačinke sve pekla bez bilo kakvog ulja. Testo se divno odvajalo, ništa se nije lepilo. Ali, kao što rekoh, bitno je da imate dobar tiganj.

Što se tiče sastojaka, u testo ide ukupno 4 sastojka, a sada ću vam napisati i koje su alternative.

Brašno od leblebija je glavni sastojak i ono se ne može zameniti, tačnije možda i može ali ja nisam probala sa drugim. Ovo brašno kupujem na Slaviji u Šauarma baru, imaju u pakovanjima od po 0.5 kg i košta 250 dinara. Pored ovoga ide 2 kašike beašna od tapioke i 2 kašike pirinčanog brašna. Slobodno možete staviti 4 kašike jednog ili drugog, ne morate koristiti oba. U testo ide rukola, nju možete zameniti baby spanaćem ili naprosto izostaviti u potpunosti.

Količina vode može da varira u zavisnosti od toga koliko želite da testo bude gusto. Ja sam koristila šolju i po vode ali možete i malo više ako želite tanje palačinke. Moje nisu bile skroz tanke nego malo deblje, kao tortilje i bile su super. Svakako isprobate pa vidite koja vam se varijanta najviše sviđa. U svakom slučaju lepo se uvijaju, ne lome se, koja god da je debljina.

Još jedna bitna napomena: Ovo je nešto što se jede sveže. Dakle taj dan ili sutradan ujutru. Da ne dobijete ideju da napečete veću količinu kako biste imali za par dana. Testo nakon 2 dana promeni strkturu, a i miris, pa više nije to to.

Idemo na recept.

Potrebni sastojci (koristim šolju od 200ml):

 • šolja brašna od leblebija
 • 2 kašike brašna od tapioke (pogledaj alternative u tekstu gore)
 • 2 kašike pirinčanog brašna (pogledaj alternative u tekstu gore)
 • 1/3 kašičice soli
 • 1 1/2 šolje vode
 • puna šaka rukole (može i baby spanać)

Postupak:

 • Sve sastojke za testo stavite u blender i dobro izmiksate dok ne dobijete strukturu testa za palačinke (predlažem da vodu dodajete postepeno kako biste odredili koju gustinu testa želite).
 • Zagrejete tiganj sa nelepljivim dnom na srednje jaku vatru (kod mene je bila ringla na 4, od mogućih 6 podeoka). Možete staviti par kapi ulja pre pečenja prve palačinke ali ako je dobar tiganj, ne morate ni to.
 • Sipate testo u željenoj gustini i pečete palačinku neka 2 minuta sa jedne strane. Kada ivicom noža podignete obod sa strane i vidite da se lepo odvaja, okrenete je i dopečete još minut sa druge strane.
 • Ovako ispečete celu količinu i ređate ih na gomilu, jednu preko druge, kako bi se dodatno opustile i omekšale.
 • Što se tiče filovanja, ovde stvarno možete da koristite šta god volite a ja ću vam napisati 3 fila koja sam ja koristila.
 • Fil broj 1: humus+sveža rukola+rendan dimljeni sir
 • Fil broj 2: humus+paradajz+ rendan dimljeni sir
 • Fil broj 3: izgnječen zreli avokado+malo bundevinog ulja+komadići pečene piletine+sitno seckani kiseli krastavčići.

Uživajte i javite kako vam se sviđaju i koja vam je omiljena kombinacija.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *