Dren Za Tren

Slana karamela od dva sastojka

Oprez sa ovom karamelom, može vam se desiti da pojedete celu teglicu, vrlo je zarazna. Ne pričam ja to iz iskustva, ne, nego onako, čisto pretpostavljam mogući scenario..

Kaže mi skoro mama kako je videla neki recept, zove se “Preukusna salata sa…” i iste sekunde pomislila kako je njena ćerka pisala recept, jer ja, skromno, sve što napravim, okarakterišem kao “preukusno” :D. A nije ni čudo, pravim po svom ukusu, naravno da mi je preukusno.

U to ime, ovu karamelu nećemo definisati kao preukusnu, već kao raj u teglici. Složićete se da je to adekvatna zamena.

Za karamelu će vam trebati 2 sastojka, ne računajući vodu i so. Pravi se doslovno za 5 minuta i možete da je jedete samu za sebe, kao namaz na hlebu ili kao dodatak kolačima, mafinima ili jutarnjoj granoli.

Prva stvar koju je treba da uradite je da pripremite secka ili blender. Ja sam u secku pravila jer imam samo još Nutri Bulet, a plašila sam se da on ne bi baš dobro reagovao na malo tečnosti i gušću strukturu.

Drugi korak je priprema sastojaka. Očistite urme od koštica, pripremite bademov puter, so i vruću vodu. Bitno je da urme budu sveže a ne sušene jer ćete od svežih mnogo pre dobiti željenu kremastu strukturu. Ukoliko procenite da su urme malo tvrđe i nedovoljno sočne, potopite ih na jedno 15ak minuta u vrelu vodu kako bi omekšale.

Sama priprema ne može biti lakša, svi sastojci idu u secka i mutite dok ne dobijete krem. Može da se desi da vam karamela ispadne gušća ili redja od ove moje na slici u zavisnosti od toga kakve budu urme koje budete koristili. Iz tog razloga savetujem da vodu dodajete postepeno, prvo 2 kašike pa onda i treću. Ako vidite da treba više od navedene količine, slobodno dodajte ali postepeno, da ne bude preredak krem.

Meni je od navedene količine sastojaka ispala jedna mala teglica, tako da ako želite odmah duplu dozu (neću osudjivati), samo duplirajte sastojke.

Potrebni sastojci:

  • Sveže urme – 15 komada
  • 3 kašike vruće vode (ili više, pogledaj detaljne instrukcije gore u tekstu)
  • kašika bademovog putera
  • prstohvat krupne himalajske soli

Postupak:

  • Urme očistite od koštica. Ukoliko su nedovoljno mekane, pre toga ih potopite na 15ak min u vrelu vodu.
  • U secka stavite očišćene urme, bademov puter, vruću vodu i so. Možete prvo staviti 2 kašike vode pa kad se malo umuti, dodati i treću, a kasnije i više ukoliko bude potrebno.
  • Mutite nekih par minuta i povremeno pravite pauze kako biste sa ivica ćinije blendera pokupili ostatke.
  • Kada vidite da je krem željene gustine, prebacite u teglicu.
  • Možete čuvati u frižideru a i napolju, u nekom ormariću jer u suštini nema šta da se pokvari, a svi ti sastojci mogu i sami za sebe stajati na sobnoj temperaturi.

Uživajte u raju u teglici 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *