Dren Za Tren

Puter od badema

Dosta ljudi me pitalo da li puter od badema kupujem ili ga sama pravim i kako se to radi.

Pravim ga samo isključivo jer je 3 ili 4 puta jeftinije a stvarno je lako. Baš sam skoro pitala u zdravoj hrani kolika je cena i bilo oko 800 i nešto za teglicu od 200g. Vi 200g badema možete da kupite za 250 dinara a koliko imate badema toliko će biti i putera, pa vi računajte 😉

Na blogu već postoji recept za kikiriki puter (možete ga naći ovde) i skoro se identično pravi ali da ne bi bilo dileme, hajde da stavim i ovaj recept.

Dakle biće vam potrebno:

  1. Sirovi bademi – 200g
  2. Blender

Da, to je to 🙂

Naravno da ovde mogu postojati bogatije varijante sa dodacima meda, malo soli ili nekih začina ali ja iskreno najviše volim ovu osnovnu varijantu i super je za dodavanje u ovsene kaše, kolače, u kombinaciji sa voćem itd.

Postupak:

  • Zagrejte rernu na 170ºC a bademe stavite na pleh obložen pek papirom i pecite 10-15min. Ja sam pekla 13 ali ovo zavisi od jačine rerne tako da već od 10 budite u pripravnosti kako ne bi izgoreli.

  • Vruće bademe stavite u blender i blendajte dok se ne napravi puter. Nemojte da vas obeshrabri činjenica da će trebati malo vremena, ja sam blendala nekih 10 minuta sa povremenim otvaranjem da pokupim sve mrvice po ivicama.

  • Puter možete čuvati u teglici. Ukoliko ga držite u frižideru, trajaće i 3 nedelje.

   

3 thoughts on “Puter od badema”

  1. Pingback: Zdrave praline - Dren Za Tren

  2. Pingback: Sladoled od banane - Dren Za Tren

  3. Pingback: Zdrava nutela od 3 sastojka - Dren Za Tren

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *