Dren Za Tren

Paradajz čorba

Kako se vaš jelovnik razlikuje sa promenama temperature na ⇑ ?!

Kad dođe ovo toplije vreme, ja bih samo salatice i potaže jela. I naravno sladold od banane :). Recept je već na blogu⇒ ovde.

Uopšte nemam potrebu za nekim težim jelima a valjda je to i normalno, vrućina definitivno ne podstiče želju za hranom (već za nekim vincem u mom slučaju). I tako ja zaključih da mom blogu nedostaju recepti za čorbice i potaže (prošli put kad sam ovo rekla za zdrave slatkiše, dobijali ste samo slatke recepte par nedelja, tako da znate šta vas čeka :D).

Ovaj potaž/čorba je pravljen isključivo od domaćih sastojaka jer sam imala zaostale zalihe kuvanog pardajza i zamrnut ceo paradajz još od letos, ali ne brinite, sve se može napraviti i sa kupovnim sastojcima.

A propo zamrzavanja paradajza, možda zvuči ludo ali vi niste probali taj paradajz (hvala tata što ga sadiš i donosis u tonama, samo nastavi, sve ćemo pojesti). To je najsavršeniji proizvod naše bašte u selu (pored moje drage bundevice, ona je neprikosnovena kraljica!), sočan, sladak, a što se zdravlja tiče, organskije od toga ne može 😀

Sad ću prestati da se hvalim, i uputiću vas na najbolji paradajz koji možete da kupite. To je po mom mišljenju sorta Volovsko srce, kojoj stvarno nema ravne po ukusu.  Ja leti često jedem samo taj paradajz i sir, ništa više nije potrebno. On nije karmin crven kao regularni pardajz već neke roze boje i srcastog oblika, lako ćete ga prepoznati na pijaci. Još jedna stvar zbog koje je bitno da birate sladak paradajz za čorbe je da ne biste dodavali šećer.

Pa da pređemo na recept.

Od sastojaka će vam trebati:

  1. Sok od kuvanog pardajza – 750 ml *
  2. Svež (zamrznuti) parajz – 2 veća
  3. Svež bosiljak – pola veze
  4. Maslinovo ulje – 2 kašike
  5. So i krupno mleveni šareni biber po ukusu
  6. Origano – opciono

Postupak:

  • Na srednjoj temperaturi zagrejte maslinovo ulje sa krupno seckanim svežim paradajzom koji ste pre toga oljuštili.
  • Kada se to malo ukrška, dadajte sok od kuvanog paradajza, i ostavite na ringli nekih 10ak minuta.
  • Pre nego što ćete skloniti šerpu sa ringle, dodajte seckani sveži bosiljak, biber i ako je potrebno so.
  • Sve izmešajte i servirajte sa svežim listićima bosiljka i malo posutog origana.

*Napomena

Ja sam imala domaći kuvani paradajz koji je već bio začinjem solju pa zato nisam dodavala dodatnu ali vi probajte pa dodajte po ukusu.

Prijatno!

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *