Dren Za Tren

Najsavršeniji humus koji ste probali

Da jos malo eksploatišemo bundevu dok je još ima u ponudi. Ovaj recept za humus je ooodličan, ne može se porediti ni sa jednim kupovnim, ima interesantne sastojke koje vam generalno ne bi palo na pamet da stavite u ovaj namaz i toliko je ukusan da ćete ga jesti uz sve. Može da bude jelo za sebe ako ga namažete na hleb, ili kao prilog nekom jelu a može da bude i užina uz neke povrćkice kao celer i šargarepa (tako smo ga mi jele), na vama je da odlučite.

Pa da počnemo.

Od sastojaka će vam trebati sledeće:

 1. Kuvane leblebije – 250g
 2. Sitno seckana sveža žalfija – 2 kašike
 3. Beli luk – 1 čen
 4. Tahini – 2 kašike
 5. Maslinovo ulje – 1 kašika
 6. Pire od bundeve – 100g

Postupak:

 1.  Leblebije potopite u vodu tako da voda bude malo iznad njih i ostavite da prenoće. Sutradan prospite tu vodu, sipajte novu tako da bude nekih 5cm iznad leblebija, malo posolite i kuvajte nekih sat vremeena. Znaćete da sukuvane kada budu dovoljno mekane da možete da ih zgnječite između prstiju. Kada ih skuvate, prospite vodu i ostavite ih da se ocede. Možete kupiti i već skuvane leblebije u teglama i time skratiti postupak.
 2. Bundevu ispecite u rerni ili skuvajte pa napravite pire od nje.
 3. U blender stavite: leblebije, pire od bundeve, tahini, beli luk, žalfiju i maslinovo ulje. Posolite u početku malo pa kasnije dodajte po ukusu.
 4. Uključite blender da se sve to lepo sjedini, probajte i po potrebi dodajte soli. Moraćete s vremena na vreme da zaustavljate blender kako biste pokupili sve sastojke po ivicama.
 5. Stavite u frižider da se malo ohladi i spreman je za jelo.
 • Napomena – ukus će varirati u zavisnosti od toga koliko slatku bundevu budete upotrebili. Mi smo pravile sa nekom jako slatkom i sočnom pa je ceo humus imao sladak ton ali ukoliko budete koristili neku manje slatku i suvlju, slobodno dodajte više tahinija ili maslinovog ulja kako ne bi bilo suvo.

Humus može da stoji u frižideru i do 5 dana ali ni kod jedne od nas nije preživeo duže od 2.

Prijatno!

2 thoughts on “Najsavršeniji humus koji ste probali”

 1. Oh,napravih ovaj humus u nadi da ću ga imati i sledeće nedelje kao zdravu hranu za užinu. Ima jednu veliku manu,nestade za par sati. Odličan je recept,potpuno novo i čarobno iskustvo za dušu i gušu😊

  1. Hahah, isti problem smo imali 😀 Divno što isprobavate recepte, to nam je velika podrška! Uskoro stavljamo još zanimljivih recepata za zdrave užine 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *