Dren Za Tren

Malina-chia džem od 3 sastojka

Preći ću na recept za džem, samo da se prvo opravdam 😀

Znam da sam skroz zapostavila Dren Za Tren recepte ali, razumite me, dok sam na 21 Dan programu, kuvam/spremam 3 do 5 obroka dnevno i kad bih još kuvala i za blog, bukvalno ništa drugo ne bih stizala :/

Kako program napreduje do sad ?

Sjajno! Super se osećam, jako retko sam gladna, lepo spavam a recepti su stvarno preukusni!

Jedino što moram da vam predočim je da morate biti dobro organizovani ako sprovodite ovaj program. Ali to i nije tako velika cena za sve benefite koje dobijete. Više o ovome ću vam pisati nakon završene prve nedelje kad saberem utiske i premerim se pa da vidimo gde smo.

A sad da se vratimo na recept za chia džem.

Ovo je nešto što sam ranije pravila a nikako da vam objavim. Jako se lako pravi i suprotno regularnom džemu, nema ni trunke konzervansa a ni  šećera! I kao što naziv kaže, ide samo 3 sastojka.

Zvuči dobro, zar ne :)?

Ja sam džem pravila od malina iz više razloga: imala sam zamrznute domaće maline a trebalo je sloboditi mesta u zamrzivaču 😀 i obožavam maline! ali vi možete praviti i od npr. borovnica samo će u tom slučaju ići manje meda jer su borovnice slađe od malina.

Džem možete mazati na hleb, stavljati u ovsenu kašu ili u neke kolačiće koje pravite ili tortu, daće divan šmek.

Od sastojaka će vam trebati (za 2 teglice):

  1. Maline – 3 šolje (šolja od 200ml)
  2. Med – 6 kašika *
  3. Chia semenke – 3 kašike

* Sa ovom količinom meda neće biti previše slatko, tako da ako volite slađu varijantu, dodajte još koju kašiku.

Postupak:

  • Rernu uključite na 100ºC i ubacite prazne teglice unutra da se blago zagreju (mogu da budu u rerni dok ne napravite džem). Ovo radimo kako bismo sprečili pucanje tegli kada sipamo vruć džem u njih a i radi sterilizacije.
  • Maline prelite medom i dobro izmešajte. Ukoliko ste imali zamrznute maline, prethodni ih odmrznite i ocedite višak tečnosti.
  • Stavite maline u neku veću šerpu i kuvajte na srednjoj vatri dok ne omekšaju i krenu da pućkaju (to će biti oko 5 min).
  • Malo smanjite temperaturu i mešanjem izgnječite maline da postanu homogena masa.
  • Zatim dodajte chia semenke , povećajte temperaturu na srednju i promešajte da se sve sjedini.
  • Na šporetu ostavite još nekih 5 – 10 min da se sve lepo zgusne. Treba da dobijete smesu kao na slici.

  • Kada sklonite sa šporeta, ostavite nekih 5 min da se prohladi a zatim vruć džem sipajte u teglice i hermetički ih zatvorite. Bitno je da se džem vruć stavlja u tegle i brzo zatvara kako bi mogao dugo da stoji a da se ne pokvari. Na ovaj način ga prirodno konzervirate i može vam stajati u špajzu ili bilo gde prktično neograničeno, dok ga ne otvorite.

Isprobajte pa mi javite kako vam se sviđa 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *