zdrave i brze uživancije

Gvakamole sos

Gvakamole sos

Jedan od najjednostavnijih a najukusnijih soseva. Bogat i kremast ukus obezbeđuje avokado a limun mu daje blagu notu kiselosti za savršen ukus.

Avokado je voćka sa najviše masti, čak 77% ali je bitno naglasiti da su ovo zdrave masti koje utiču na snižavanje holesterola u krvi pa je sjajan kao prevencija srčanih oboljenja. Baš zbog ovih masti, avokado se smatra jednom od najhranljivijih namirnica. Uspešno se koristi u borbi protiv raka, blagotvoro deluje na vid, sadrži čak 20 vitamina (velika količina vitamina  E) i ide bukvalno uz SVE – čorbe, salate, soseve, smutije, kolače, u koje god jelo da ga stavite, nećete pogrešiti.

Za gvakamole sos je od sastojaka potrebno sledeće:

  1. Avokado srednje veličine – 1
  2. Sok od 1/2 limuna (ili manje u zavisnosti od toga koliko volite kiselo)
  3. Crveni luk – 1 režanj
  4. So – po ukusu
  5. Biber – 3,4 obrtaja mlina

Postupak:

  1. Avokado ojluštite i isečete na kockice (možete i kašikom izvaditi iz ljuske, ide u blender tako da nije bitno u kom obliku ga izvadite iz kore). Bitno je da avokado bude zreo! Kada kupujete, obratite pažnju, treba da bude mekan tako da ostaje blago ulubljenje kada ga pritisnete, ali ne premekan. Nemojte kupovati tvrd i nezreo avokado, neće biti isti ukus.
  2. Ubacite avokado u blender i dodate sok od limuna, so, biber, režanj crvenog luka – možete staviti i više luka ako volite da dominira njegov ukus, mi nismo htele da preterujemo, jer drugi ljudi 🙂

3. Dobro sve izblendirate da dobijete kremastu strukturu kao na slici

Sos je  gotov, možete ga jesti uz naćose, kao namaz za bruskete, ili kao dodak tortiljama kao što smo to mi uradili.

      

Prijatno!

Pratite me i lajkujte


1 thought on “Gvakamole sos”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *